Om Nærvær.no

Nærvær.no er en betalt medlemstjeneste på nett. Vi tilbyr kurs og veiledning til våre medlemmer, i tillegg til en ukentlig podcast og felles videoveiledning annenhver uke.

Våre veiledere

Michael og Even har selv praktisert nærvær selv i mange år, og har lang erfaring med å veilede andre. Som forskere er de opptatt av å utforske hvilke effekter nærværstrening har.

Michael de Vibe

Utdannet lege og har en PhD fra det medisinske fakultet ved UiO. De siste 30 år har han undervist og veiledet pasienter, helsepersonell og studenter i oppmerksomt nærvær. Michael tok i 2014 doktorgrad ved det medisinske fakultet (UiO) med nærværstrening som tema.

Even Halland

Psykolog, forfatter og forsker. Han har i flere år holdt kurs i mindfulness-baserte tilnærminger for studenter, ledere, samt personer med muskel- og skjelettplager, søvnvansker, utmattelse, angstplager og stressplager.

Ofte stilte spørsmål

Hva slags teknisk utstyr trenger jeg?

Du kan delta på videosamtaler og ta kurset ved hjelp av PC, mac, smart-telefon eller nettbrett. Du trenger ikke være "god på data" for å bruke systemet. Det er veldig enkelt.

Hvordan stiller jeg spørsmål til kursholderne? Hvordan melder jeg meg på webinarer?

Når du har meldt deg på programmet vil du motta e-post med informasjon om kommende webinarer. (Videosamtaler i gruppe med Michael og Even). Som deltager i programmet er du automatisk påmeldt.

Du kan sende inn spørsmål til kursholderne per e-post før webinaret starter eller stille spørsmål direkte til kursholder underveis i videosamtalen.

Hvis du ønsker det, kan du gjennomføre kurset helt på egenhånd: Hvor du vil og i ditt eget tempo. Du kan se på videoer som gir en innføring i øvelsene, laste ned de tilhørende lydfilene og se på opptak av webinarene.

Du trenger altså ikke å delta på webinarer eller ha samtaler med kursholder. Du vil få tilsendt opptak av alle videosamtaler med Michael og Even.

Er det noen dere fraråder å delta i programmet?

Når vi har det vanskelig, kan refleksen for mange være å søke etter feil eller mangler ved en selv. Men kanskje det er situasjonen du befinner deg som må endre seg og ikke du?

Det kan være du har en dårlig arbeidssituasjon, uheldige relasjoner eller at du har opplevd et tap eller svik. Du opplever et stort behov for å bearbeide dine livserfaringer, utvikle mestring og utvikling, samt nærhet til andre mennesker.

Å praktisere nærværstrening vil ikke tilfredsstille alle dine behov. Mindfulness kan hjelpe deg å bli bevisst forhold i livet ditt som ikke er som de skal, men kan ikke erstatte aktiv handling for å forbedre din situasjon. Du bør være bevisst hva som er din motivasjon for å lære mindfulness. Mindfulness for å «tåle mer», «klare mer» eller «bli bedre likt» er som hovedregel et vanskelig utgangspunkt.

Hvis du er deprimert eller har opplevd traumatiske ting i livet, er det også holdepunkter for å gå varsomt frem. Hvis du blir sittende alene i meditasjon med tanker og følelser som overvelder deg, så kan dette være uheldig. Er du i tvil om det er forsvarlig for deg å ta kurset, så snakk med noen du har tillit til, og som vet hva mindfulness trening innebærer.

Hva slags effekt av programmet kan jeg forvente? Hvordan evaluerer dere kurset?

Du kan lese mer om forskning på mindfulness på forskning.no . Det er gjort grundige oppsummeringer av effekten av nærværstrening på hjernen og betydningen av mindfulness i forhold til helse, livskvalitet og sosial fungering hos voksne. Du kan også lese Michael sin forskning på mindfulness for medisin- og psykolgstudenter.

Det meste av forskningen som er gjort på nærværstrening er gjort på grupper som møtes fysisk. I 2017 ble det i midlertidig publisert en oppsummering av forskning på mindfulness baserte nettkurs for å takle stress, og denne konkluderer med at dette kan hjelpe mange:

«These results provide evidence that Web- and computer-based stress-management interventions can be effective and have the potential to reduce stress-related mental health problems on a large scale.»

Hvor mye tid tar kurset? Hva kan jeg gjøre for å få mest mulig ut av kurset?

Det vil være svært hjelpsomt om du allerede nå setter av tid til å øve hver dag ca. 10 minutter.

Hvor lenge har jeg tilgang til programmet?

Du har tilgang så lenge du er medlem. Du kan kjøpe månedsabonnement eller årsabonnement.